بازگشت

پيش گفتار


ماه بهار قرآن و ايام ضيافت الهى و مائده هاى آسمانى فرا رسيده است و حاملان امانت پيامبران عظام, بار ديگر راهى عرصه هاى ايمانى و معرفتى اين سرزمين مى شوند.

نكته قابل توجه اين است كه امروزه بر عرصه هاى فرهنگى و تبليغى چنان ازدحامى تحميل شده و تبادل فكر, اطلاعات, تصوير و... چنان سهل و سريع و دقيق است كه به راستى تبليغى دلسوزانه در جهت نشر افكار الهى در اين بازار شبهات و شهوات, تبديل به رقابتى نفس گير شده است.

گويى سپاهيان ابليس جهت تخريب ارزش ها و باورهاى دينداران بسيج شده اند و به قدرت هاى اطلاعاتى و سايت هاى رايانه اى فرمان مى رانند و از حلقوم اين شياطين انسى, عربده ((إنا ربكم الاعلى))ى خود را در عرصه اطلاعات سر داده اند و لحظه به لحظه خود را در بمباران تبليغاتى مردم, توانا و ذى حق مى دانند.

تمثال ها و بت هاى ابليس و ابليسيان در قالب تصاوير ثابت و متحرك با جاذبه هاى جوان پسند, جامعه جوان ما را در معرض آفت و آسيب جدى قرار داده و نسل امروز را معتكف بتخانه خود كرده است به گونه اى كه عتاب و خطاب ((ما هذه التماثيل التى إنتم لها عاكفون)) هرگز به سامعه آن ها راه پيدا نمى كند!

رهبر كبير انقلاب اسلامى, امام راحل(ره) فرمود: ((مسإله تبليغات يك امر مهمى است كه مى شود گفت در دنيا در رإس امور قرار گرفته است و مى توان گفت كه دنيا بر دوش تبليغات است)).

يكى از اهداف امام راحل بازگرداندن عزت از دست رفته مسلمين بود و اين مهم در گرو ايجاد موازنه قوا در عرصه هاى سياسى, نظامى و اقتصادى است. اما امروزه بايد گفت كه موازنه اطلاعاتى و تبليغاتى اهميت بيشترى از ساير قلمروها پيدا كرده است. متوليان فرهنگى در ايجاد اين موازنه نقش و مسئوليت بسزايى دارند اما توسعه دين در گرو برترى دانش فنى ارتباطات نيست. آنچه موجب توسعه فرهنگ و اعتقاد و ايمان دينى است همان نيت پاك و تقواى الهى و آشنايى به دين و احساس مسئوليت است.اسباب ظاهرى روى صحنه, هرگز نشانگر اسباب و عوامل پشت صحنه نيستند.

هست در اسباب, اسبابى دگر

در سبب منگر, در آن افكن نظر

انبيا در قطع اسباب آمدند

معجزات خويش بر كيوان زدند

چوب دستى موساى پيامبر مى تواند همه اسباب ظاهرى را در نوردد و ابزارهاى شرك و كفر و فساد و ستم را ببلعد و تمامى مظاهر ثروت قارون در يك لحظه طعمه خاك مى شود و... .

اصلا ويژگى تاريخ دين و پيامبران همين است كه توجه انسان ها را از اسباب ظاهرى, به دست قاهر مسبب الاسباب معطوف كنند. قرآن پيامبر خاتم(ص) كمتر از عصاى موسى(ع) نيست بلكه ((اشرف معجزات)) است و مى تواند همه مظاهر ظلم و شرك و كفر و فساد را ببلعد:

هست قرآن مر تو را همچون عصا

كفرها را در كشد چون اژدها

مناديان ناميمون مدرنيته در هر مرتبه اى از نردبان قدرت بايستند در محبس اسباب ظاهرى و محاسبات ناقص خويش محبوس هستند. در حالى كه تعاليم انبيا, فرهنگ ((من حيث لا يحتسب)) و معجزه و امدادهاى غيبى و اسباب نهان است و اين مانورهاى كاذب قدرت هاى مادى, جلوه اى از قانون املإ واستدراج است.

((ولا يحسبن الذين كفروا إنما نملى لهم خير لا نفسهم انما نملى لهم ليزدادوا اثما ولهم عذاب مهين))(1)

در اين ميان, سرمايه متوليان تبليغ, همان تقوا, عمل صالح, قول لين, جدال احسن, حسن خلق, همزبانى با مردم, سخنان حكمتآميز, توقع نداشتن از مردم, داشتن سوز و گداز, آشنايى با مقتضيات زمان و مكان و پشتوانه اى همچون توكل بر خداست كه در صورت به كارگيرى اين سرمايه, جهد فرعونيان بى توفيق و همه تئورىهاى آنان تيره مى شود و دوختن آنان عين پاره كردن است.

جهد فرعونى چو بى توفيق بود

هر چه او مى دوخت آن تفتيق بود

البته غلبه بر خصم مشروط بر يارى دين خداست و نصرت الهى مقيد به تلاش و كوشش دينداران است.

دفتر تبليغات اسلامى حوزه علميه قم و سازمان تبليغات اسلامى كه بخشى از رسالت امر تبليغ بر دوش آنها است وظيفه خود مى دانند كه در پشتيبانى, برنامه ريزى و سامان دهى اين امر, تلاش كنند تا وارثان پيام انبيا در اين امر مقدس, موفق گردند.

در انتها از همه كسانى كه مركز آموزش مبلغين را در اين راه يارى كرده اند تشكر مى كنيم. با تقديم اين ((توشه)) به حاميان حريم فرهنگ و انديشه ناب اسلامى از عموم مبلغان انتظار داريم كه با ارايه نظرات و پيشنهادات خود ما را يارى فرمايند

پاورقي



1ـ آل عمران, 178.