بازگشت

استاد شهيد مرتضى مطهّرى


يكى از خصوصيّات استاد مطهّرى رحمه الله عليه عنايت زياد به تهجّد و شب زنده دارى بود و از دوران طلبگى تا آخر عمر، بدان پايبند بودند.

حضرت آيت اللّه العظمى سيد على خامنه اى رهبر معظم انقلاب مى فرمايد:

((ايشان هنگامى كه به مشهد مى آمدند، گاهى اوقات به منزل ما وارد مى شدند. اتاقى كه ايشان شبها مى خوابيدند، با يك در، با اتاقى كه من مى خوابيدم فاصله داشت . ايشان هميشه وقت خواب مقيّد بود به خواندن قرآن . صداى ايشان را شنيدم كه در هنگام تهجّد و نماز شب خواندن ، گريه مى كردند. البتّه نماز شب خوان زياد داريم ؛ امّا، نماز شب خوانى كه در آن نيمه شب ، با آن حال اشك بريزد و گريه كند، كم داريم ...))

فرزند استاد شهيد مطهّرى رحمه الله عليه ضمن تشريح وقايع شب شهادت استاد چنين مى گويد:

((آن شبى كه خبر ترور را شنيديم ، همگى تاصبح بيدار بوديم . ساعت 5/2 بعد از نيمه شب بود كه زنگ ساعتى كه ايشان را مطابق معمول براى نماز شب بيدار مى كرد، به صدا در آمد ولى ديگر او در قيد حيات نبود. او نماز شبش را در ميان خون مطهرّش ، زودتر از موعد نماز شب در تاريكى خيابان خوانده بود)).

از قول يكى از فضلاء و محقّقان معاصر، درباره استاد چنين نقل شده :

((... و در رابطه با خدايش ، عارفى اهل ذكر و سلوك و عبادت بود. او خود بارها گفته بود؛ دلم مى خواهد به قم بروم و مشغول رياضت و عبادت و عرفان بشوم . اين آرزوى او بود.

هرگز! در طول عمرش ، خواندنِ قرآن قبل از خواب و به جاى آوردن نماز شب را ترك ننمود و بدين گونه بر اثر تلا لؤ اتِ همين عبادت ، و نزديكى و قرب خاصّ به امام امّت بود كه حقايق را با چشم دل مى ديد.))

همچنين يكى از دوستان استاد مى نويسد:

اهل دنيا و هواپرستان ، و پيوستن به اهل اللّه و اولياى خدا، مشهود سير و سلوك او بود.))(52)

نيز يكى از نويسندگان معاصر در اين باره مى گويد:

... در يكى از سخنرانيها از او شنيدم كه اين دو بيت را - كه حاكى از توجّه به اين مراحل است - مى خواند:

ترسم بروم ، عالم جان ، ناديده

بيرون روم از جهان ، جهان ناديده

در عالم جان ، چون روم از عالم تن

در عالم تن ، عالم جان ناديده ؟

اين مرد، از سالها پيش ، خويش را براى اين سفر آماده كرده بود. و با توشه تهجّد، و مركب شب خيزى ، و راهبرى فيض سحر، عمرى در اين راه گام نهاد، و به يقين به مقصودهايى رسيد. همين آثار فراوان و خدمات شايان او نشانه فوز و توفيق اوست و همچنين ، كاميابى او به سعادت شهادت )).(53)

پاورقي



52-رساله لُبّ اللباب : 19 - 20، مقدّمه .

53-حوزه شماره سوّم : 31 - 32، مقاله آفاق فكرى برونحوزه اى .