بازگشت

مقدمه مؤ لف


(... اُدْعُونِى اءسْتَجِبْ لَكُمْ ... ).(1)

ارتباط ميان پروردگار متعال و انسان ، صورتهاى گوناگونى دارد. ((دعا)) يكى از خالصترين و عاطفى ترين ارتباطها در اين زمينه به شمار مى رود. به همين جهت ، ملاحظه مى كنيم كه پروردگار متعال ، خود در قرآن كريم به برقرارى اين نوع ارتباط، امر فرموده و با شيواترين عبارت ، بشر را به سوى آن سوق داده است :

(وَإ ذا سَئَلَكَ عِبادِى عَنّى فَإِنّى قَرِيبٌ اءُجِيبُ دَعْوَةَالدّاعِ إِذا دَعانِ ... ).(2)

و از سوى ديگر ملاحظه مى كنيم كه اولياى بزرگ الهى ، پاكترين احساسات و والاترين معارف خود را در قالب ((دعا)) عرضه نموده اند. بنابراين ، بر ماست كه با غور در اين درياى نور، به مقدار توان و استعداد خود، گهرهاى آن را استخراج نموده و از فوايد منحصر به فرد آن ، بهره مند شويم .

آنچه دراين نوشتاربرصفحه كاغذآمده است ، كاوشى است بسيار مختصر در يكى از شريفترين ادعيه اى كه به دست ما رسيده است ؛ يعنى ((دعاى شريف جوشن كبير)).در شرافت اين دعا همين بس كه فرستنده آن ، پروردگار متعال ، آورنده آن ، جبرئيل امين و گيرنده آن ، پيامبر اكرم (صلّى اللّه عليه و آله ) مى باشد. بنابراين ، از اين جهت ، اين دعاى عظيم الشاءن بى شباهت به قرآن كريم نيست ، هرچند از لحاظ محتوا نيز، محتواى اين دعا كه شامل يك هزاراسم و صفت از پروردگار متعال مى باشد به طور صريح يا غيرصريح ، برگرفته از قرآن كريم مى باشد. بنابراين ، آشنايى با اين دعا، يك نوع آشنايى اجمالى با قرآن كريم نيز محسوب مى شود.

شيوه اى كه براى آشنايى با اين دعا از آن استفاده شده عبارت است از روش دعا به دعا، به اين معنا كه ابتدا دعاى جوشن كبير، موضوع بندى شده و اسما و صفات مرتبط با يكديگر، در يك بحث گنجانده شده است ، آنگاه از ديگر ادعيه براى تبيين اين بحث ، استفاده شده است .

اين ادعيه همگى برگرفته از كتاب شريف مفاتيح الجنان مى باشند؛ زيرا اين كتاب در حال حاضر، رايجترين و آشناترين كتاب در زمينه ادعيه مى باشد كه دسترسى به آن نيز براى همگان ساده و آسان است . بنابراين ، در اين نوشتار، يك آشنايى اجمالى با كل مفاتيح الجنان نيز حاصل مى شود.

همچنين با ذكر آيات قرآنى مربوطه ، تطابق و ارتباط ادعيه با قرآن كريم نيز تا اندازه اى روشن مى شود. نكته اى كه ذكر آن در اينجا ضرورى است اين است كه مقدارى كاوش ‍ در ابعاد گوناگون ادعيه ، انسان را بر اين باور راسخ مى كند كه تاءسيس رشته اى مستقل ، تحت عنوان ((دعاشناسى ))، توسط اهل فن ، امرى بسيار لازم و مفيد مى باشد كه اميد است صاحبان امكانات معنوى و مادى از هيچ تلاش خيرى در اين زمينه دريغ نورزند.

به هرحال ، كوزه شكسته هاى خود را به دست گرفته بر ساحل اقيانوس بى كران ((دعا)) مى ايستيم تا به مقدار قابليت و لياقت خود، از اين اقيانوس ژرف و عميق ، آب حيات بركشيم . ((رَبَّنا وَفِّقْنا لِما تُحِبُّ وَتَرْضى )).

# توضيح اينكه : عناوينى كه براى هريك از مباحث ، انتخاب شده است ، نشان دهنده موضوعى كلّى مى باشد كه اسما و صفات الهى در پيرامون آن موضوع وارد شده است . به عبارت ديگر: اين عناوين ، خود از اسماء و صفات الهى نمى باشند بلكه بيانگر موضوع كلى بحث مى باشند.

عليرضا فراهانى منش

عيد قربان 1416 - -

پاورقي





1- غافر (مؤ من ) / 60. ((بخوانيد مرا تا اجابت كنم شما را)).

2- بقره / 186. ((اى پيامبر!) هنگامى كه بندگانم از تو درباره من سؤ ال مى كنند (پس ‍ بدانند) كه من نزديك هستم و پاسخ كسى كه مرا بخواند، مى دهم )).