بازگشت

گروه: توحيد و معاد
 
 
مرکز پاسخگو:موسسه در راه حق
موضوع اصلي:تاريخ
موضوع فرعي:تاريخ
سؤال:در دين اسلام درباره اهميّت و عظمت « شب قدر » سخن بسيار رفته و پيشوايان ديني براي اين شب - كه بنابر مشهور ، يكي از شبهاي نوزدهم ، بيست و يكم و بيست و سوم ماه رمضان است - عبادتها و دستورهايي ويژه دارند . به نظر مي رسد كه شب قدر در تمام سال بيش از يك شب نيست ، ولي مي دانيم كه ماه رمضان به دليل تفاوت افق ، در برخي كشورها يكي دو روز زودتر يا ديرتر از ديگر كشورها آغاز مي شود . پس ، شب قدر در اين نقاط ، همزمان نيست . اين با يكي بودن شب قدر در تمام سال و اين كه فرشتگان در اين كه فرشتگان در اين شب خاص ، با رحمت الهي فرود مي آيند ، چگونه مي سازد ؟ آيا شب قدر ، تنها ويژه زمان پيامبر اكرم ( ص ) و مكّه بوده است و در زمانهاي پس از آن شب قدري در كار نيست ؟
جواب:

بنابر مدارك و دلايل ديني شكّي نيست كه شب قدر ، ويژه زمان پيامبر اكرم ( ص ) و حجاز نبوده و در همه زمانها و جاها ، شب قدر و آن عظمت و اهميّتش هست .
پرسش مذكور از اين جا پيش مي آيد كه گمان رفته است منظور از يكي بودن شب قدر در تمام سال اين است كه براي همه جاي زمين ، در هر سال ، يك شب قدر معيّن شده است به گونه اي كه اين شب در ساعتي مشخص در سراسر زمين آغاز مي شود و در ساعتي مشخص نيز پايان مي پذيرد . ولي اين گماني است نادرست؛ زيرا مي دانيم كه زمين كروي است و هميشه يك نيمكره اش در تاريكي و نيمكره ديگرش در روشنايي است .
منظور از اين كه شب قدر در سراسر سال ، يكي است ، اين است كه براي اهالي هر نقطه اي بر حسب سال قمري همان جا ، تنها يك شب قدر هست .
بايد توجّه داشت كه اين حساب براي شب قدر ، با اين كه فرشتگان در اين شب نازل مي شوند ، ناسازگاري ندارد؛ زيرا تمام اين رويدادها ، كه از گسترده پردامنه رحمت الهي در اين شب حكايت مي كند ، براي اهالي هر جايي در شب قدر ويژه همان جا پيش مي آيد .