بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:يكي از مبطلات روزه فرو بردن تمامي سر در آب است. آيا اگر تمامي سر را در آب مضاف يا مايعات ديگر فرو ببريم، روزه باطل مي شود؟


جواب:

فقها و دانشمندان اسلامي از رواياتي كه در اين زمينه وارد شده، استفاده كرده اند كه انسان روزه دار نبايد تمامي سرش را داخل آب بكند و اين موجب بطلان روزه مي شود.

چيزي كه در اين روايات به چشم مي خورد، فقط ارتماس في الماء (فرورفتن در آب) است، همان طور كه غالباً براي خنك شدن مرسوم بوده است. فرو رفتن در آب هندوانه و گلاب و نفت و ديگر مايعات موضوعيت ندارد. از اين روايات نمي توان حكم را به ديگر مايعات تسرّي داد. ديگر مايعات غير از آب، از حكم خارج است اما در هر حال فقها و مراجع، حكم هايي در اين موارد به صورت ذكر احتياط بيان داشتهاند. امام خميني فرموده است: احتياط واجب آن است كه سر را در گلاب فرو نبرد، ولي در آب هاي مضاف ديگر و در چيزهاي ديگر كه روان است، اشكال ندارد.

آيت الله اراكي(ره) و آيت الله گلپايگاني و صافي و سيستاني فرموده اند: احتياط واجب اين است كه سر را در آب هاي مضاف داخل نكند، ولي فرو بردن تمامي سر در مايعات مضاف براي روزه دار اشكالي ندارد.[3] يعني اين مسئلة براي روزه ايجاد اشكال نمي كند.

[3] توضيح المسائل مراجع، ج 1، مسئلة1612 و ذيل آن.