بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:كسي كه به خاطر مرض به تكرار خروج مني بدون شهوت و بدون اختيار مبتلا ميباشد، وظيفهاش نسبت به غسل و تيمم و نماز و روزه چيست؟ آيا همه چيزهايي كه بر جنب حرام و مكروه است، بر چنين شخصي نيز حرام و مكروه است؟ نظر مشهور مراجع در اين مسئله چيست؟


جواب:

ضمن عرض سلام و آرزوي بهبودي و شفاي كامل

فتاواي برخي از مراجع تقليد را كه مواردي مشابه مسائل طرح شده در سئوالات شما ميباشد و در ضمن چندين استفتا آمده، خدمتتان ارسال ميگردد:

س: اگر در اثر مرض مانند قطع نخاع، بدون اراده از كسي مني خارج شود، آيا موجب جنابت ميشود و تكليف شرعي او از اين جهت چيست؟

ج: جنب ميشود و اگر ميتواند، بايد غسل كند وگرنه تيمم نمايد و نماز بخواند و اگر به طوري است كه بعد از غسل يا تيمم نميتواند خود را نگه دارد و نماز بخواند، براي هر نماز يك غسل در فرض امكان و يك تيمم در فرض ديگر كافي است.

استفتاآت امام خميني (ره)، ج اول، ص 49، ص 86.

س: موج انفجار باعث شده كه برادري دچار سردردهاي بسيار شديد و لرزه و رعشه شود و دائماً از وي مني خارج شود، البته خروج مني بدون جستن و سستي بدن صورت ميگيرد. لطفاً وظيفه اين شخص را از جهت اداي نماز و طهارت (غسل و...) بيان نماييد .

ج: اگر يقين پيدا ميكند رطوبتي كه از او خارج ميشود، مني است، بايد به احكام جنابت عمل كند و در صورت شك، چيزي بر او نيست و اگر مرضي دارد كه مني پيوسته از او خارج ميشود و وقتي ندارد كه نماز را در آن وقت بخواند، در صورت امكان براي هر نماز يك غسل كند و اگر ممكن نيست، به جاي غسل تيمم كند و نماز بخواند.

همان، س 87.

س: من جواني هستم 17 ساله. مشكلي دارم كه به رساله شما مراجعه نمودم، ولي مشكلم را نتوانستم خودم حل نمايم و گفتم كه براي شما بگويم تا راهنماييم نماييد:

بيرون آمدن مني بدون شهوت و بي اختيار من تقريباً يك ماه و نيم است كه به اين درد مبتلا شدهام. بعد از بيرون آمدن مني به حمام رفته و غسل مينمايم و بيرون ميآيم و بعد از چند ساعت دوباره بيرون ميآيد. بعضي از موقعها كم و بعضي از موقعها زياد، مثلاً صبح به حمام رفته و غسل مينمايم و بعد از ظهر دوباره مني بيرون ميآيد، بدون شهوت و بدون اختيار. از شما ميخواهم كه مرا راهنمايي نماييد.

ج: اگر يقين به خروج مني داريد، بايد غسل كنيد و چنانچه غسل حرجي [ = مشكل و سخت ] باشد، بايد تيمم نماييد و بدون يقين چيزي بر شما نيست.

همان، ص 91، ص 233.

س: اينجانب با مشكلي مواجه هستم. مشكل من اين است كه شستن بدنم هر چند با يك قطره آب براي بدنم ضرر دارد، حتي مسح همين طور است؛ هنگام شستن بدنم گرچه به مقدار كم علاوه بر عوارض ديگر، تپش قلبم زياد ميشود. آيا با اين وضعيت براي من جايز است با همسرم مقاربت نموده و براي چندين ماه تيمم بدل از غسل نمايم و با آن نماز خوانده و داخل مسجد شوم؟

ج: ترك مقاربت بر شما واجب نيست و در صورت جنابت و معذور بودن از انجام غسل، وظيفه شرعي شما براي اعمال مشروط به طهارت، تيمم بدل از غسل جنابت است و با آن تيمم داخل مسجد شدن و خواندن نماز و مسّ نوشته قرآن كريم و بقيه اعمالي كه انجام آنها مشروط به طهارت از جنابت است، اشكال ندارد.

رساله أجوبة الاستفتاآت، مقام معظم رهبري، ص 34، ص 182.

س: وظيفه كسي كه پي در پي از او مني خارج ميشود چيست؟

ج: اگر فرصتي دارد كه در آن فرصت غسل نمايد، بايد غسل كند و نماز بخواند و اگر فرصتي ندارد، با يك غسل نماز بخواند و در حالي كه غسل كرده، چيزهايي كه بر جنب حرام است، بر او حرمتي ندارد.

استفتاآت جديد، حضرت آيةالله تبريزي، ص 50، س 221.

س: اگر مانند فردي كه از ادرار خود نميتواند جلوگيري كند، مرتب جنابت براي او حاصل شود، وظيفه او براي نماز و غسل چيست؟

ج: جنابت موجب غسل است و در فرض سئوال در هر دفعه كه ميتواند غسل كند، بايد براي نمازها غسل كند و در هر وقت غسل ممكن نباشد، بايد تيمم بدل از غسل كند.

جامع الاحكام، حضرت آيت الله صافي گلپايگاني، ج 1، ص 38، ص 115.

س: فرد جنبي كه غسل جنابت را به خاطر عذر بيماري نميتواند انجام دهد، آيا با تيمم بدل از غسل ميتواند تا موقعي كه عذرش در انجام دادن غسل برطرف نشده، در مساجد تردد نمايد؟

ج: بلي، در فرض سئوال تا مدتي كه عذر او باقي است، ميتواند امور مشروطه به طهارت از حدث اكبر را انجام دهد.

همان،ص 39، س 119.

در پايان تذكر دو نكته ضروري است:

1 - بعضي از اوقات رطوبت هايي شبيه مني از انسان خارج ميشود كه حكم مني را ندارد و پاك ميباشد و غسل واجب نيست. براي آگاهي بيش تر در اينباره به رسالههاي توضيحالمسائل مراجع معظّم تقليد مراجعه بفرماييد.

توضيحالمسائل مراجع، ج 1، دفتر انتشارات اسلامي، جامعه مدرسين، ص 70، مسئله 73،

2 - ازنظريات مراجع تقليد استفاده ميشود كه با تيمم بدن از غسل همه چيزهايي كه بر جنب حرام يا مكروه بوده تا زماني كه عذر باقي باشد، حرمت و كراهت آن برداشته ميشود و با اين تيمم دخول در مسجد و روزه گرفتن و اقامه نماز و رساندن بدن به خط قرآن و... حلال ميشود.