بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:براي اين كه انسان شيعه حقيقي باشد، علاوه بر رعايت ظواهر دين مثل نماز و روزه، چه كارهايي را بايد انجام دهد؟


جواب:

در كتاب شريف اصول كافي، در فصلي تحت عنوان باب الطاعه و التقواي، ويژگيها و صفات شيعيان و پيروان اهل البيت(ع) بيان شده است. به ذكر چند حديث از اين كتاب شريف بسنده ميكنيم و نتيجهگيري را به عهده جنابعالي ميگذاريم.

1 - جابر ميگويد: روزي امام باقر(ع) به من فرمود: اي جابر! برخي افراد اظهار دوستي و محبت با ما اهلبيت ميكنند وخود را شيعه مينامند و ميپندارند صرف اظهار دوستي و ادعاي تشيع كافي است. چنين نيست، به خدا سوگند! شيعه ما نيست مگر كساني كه با تقوا باشند و از خدا اطاعت كند:

شيعيان ما شناخته نميشوند جز با فروتني، خشوع، امانت داري، پيوسته در ياد خدا بودن، روزه، نماز، نيكي به پدر و مادر، مراعات حال همسايگان مخصوصا فقرا و مستمندان و ايتام و قرض داران، شيعه ما راستگو است، دروغ نميگويد، اهل تلاوت قرآن است. با زبان خويش مردم را نميآزارد. فحش نميدهد، توهين نميكند، غيبت و تهمت نميزند ،امين مردم اعتماد آنها است.

جابر ميگويد: عرض كردم: ما امروز كسي را نميشناسيم كه داراي اين صفات باشد. فرمود: اي جابر! اين طرف و آن طرف نرو آن طرف نرو، خيال و گمان باطل به خودت راه نده، آيا ميپنداري براي انسان كافي است بگويد: من علي(ع) را دوست دارم و به دنبال آن فعاليت ديني نكند و در ميان اثبات نكند كه شيعه علي(ع) است؟(1)

2 - امام صادق(ع) فرمود: ما شخصي را شيعه و مؤمن نميدانيم مگر آن كه از همه اوامر ما پيروي كند و در صدد آن باشد.(2)

3 - مردي از امام صادق(ع) پرسيد: گروهي از دوستان شما مرتكب گناه و معصيت ميشوند، بعد ميگويند ما به رحمت پروردگار و شفاعت شما اهل البيت اميدواريم همين باعث نجات ما ميشود.

حضرت فرمود: آنها دروغ ميگويند، آنها دوستان مانيستند، بلكه كساني هستند كه اميال و آرزوهايشان آنان را به اين طرف ميكشاند، هر كسي به چيزي اميدوار باشد، در راه رسيدن به آن تلاش و فعاليت ميكند و هر كسي از چيزي بترسد، فرار ميكند. اگر كسي بهشت را ميخواهد و ما را دوست دارد، بايد براي رسيدن به بهشت و نزديك شدن به ما تلاش و فعاليت كند و اگر از جهنم ميترسد و از دشمنان متنفر است، بايد در عرصه عمل اثبات كند.

نقطه اميد:

مطلب مشتركي كه در هر سه روايت آمده و باعث اميدواري است، اين ميباشد كه شيعه در صدد پيروي از اهلالبيت و مصمم به اطاعت از آنان ميباشد. حال اگر فردي با عزم بر اطاعت و همت و تلاش براي جلب رضايت ائمه(ع) بود و ناخواسته لغزش هايي داست؛ با توبه و شفاعت اهل البيت جبران ميشود.

يكي از آموزش هايي كه در تعاليم امامان بسيار مورد تأكيد قرار گرفته، اين است كه هرگز اعتماد به نفس را از دست ندهيد، بلكه پيوسته به رحمت و لطف خداوند اميدوار باشيد و با اتكال به خداوند و اعتماد به نفس يقين داشته باشيد ميتوانيد خود را اصلاح كنيد.

پي نوشتها:

1 - اصول كافي، ج 3، باب الطاعه و التقوي، حديث شماره 3.

2 - همان، باب الورع، حديث ش 13.

3 - همان، باب الخوف و الرجاء، حديث شماره 6.