بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:پاسخگوئي به سؤالات ديني آستان قدس رضوي
موضوع اصلي:روزه
موضوع فرعي:توضيح درباره روزه
سؤال:لطفا در خصوص روزه توضيح دهيد ؟
جواب:

در پاسخ به پرسش خوبي كه مطرح كردي عرض ميشود در قرآن كريم درباره روزه چنين آمده است : اي كسانيكه ايمان آورده ايد روزه بر شما نوشته شده است آنگونه كه بر قومهايي كه قبل از شما بودند نوشته شده بود { يا ايها الذين امنوا كُتب عَليكم الصِيام كما كُتب علي الذين من قَبلكم } وبلافاصله فلسفه اين عبادت انسان ساز و تربيت آفرين را در يك جمله كوتاه اما بسيار پر محتوا چنين بيان مي كند ( شايد پرهيزكار شويد ) { لعّلكم تَتَقُون } ( 1)
روزه ابعاد گوناگوني دارد و آثار فراواني از نظر مادي و معنوي در وجود انسان مي گذاردكه همه بهتر بعد اخلاقي و فلسفه تربيتي آن است : از فوائد مهم روزه اينست كه روح انسان را لطيف و اراده انسان را قوي و غرايز او را تعديل مي كند روزه دار بايد در حال روزه با وجود گرسنگي و تشنگي از غذا و آب و همچنين لذت جنسي چشم بپوشد و عملا ثابت كند كه او همچون حيوان در بند اصطبل و علف نيست او ميتواند زمام نفس سركش را بدست گيرد و بر هوس ها و شهوات خود مسلط گردد .
در حقيقت بزرگترين فلسفه روزه همين اثر روحاني و معنوي آن است. انساني كه انواع غذا و نوشابه ها را در اختيار دارد و هر لحظه تشنه و گرسنه شد به سراغ آن مي رود همانند درختاني است كه در پناه ديوارهاي باغ بر لب نهرها مي رويند اين درختان ناز پرورده بسيار كم مقاومت و كم دوامند و اگر چند روزي آب از پاي آنها قطع شود پژمرده مي شوند. و مي خشكند اما درختاني كه از لابلاي صخره هاي در دل كوهها و بيابانها مي رويند و نوازشگر شاخه ها يشان از همان طفوليت طوفانهاي سخت و آفتاب سوزان و سرماي زمستان است و با انواع محروميتها دست به گريبانند محكم و با دوام و پر استقامت و سخت كوش و سخت جانند روزه نيز با روح و جان انسان همين عمل را انجام مي دهد و با محدوديتهاي موقت به او مقاومت و قدرت اراده و توان مبارزه با حوادث سخت مي بخشد و چون غرايز سركش را كنترل مي كند بر قلب انسان نور و صفا مي پاشد .
در ميان افراد اجتماع است با انجام اين دستور مذهبي افراد متمكن هم وضع گرسنگان و محرومان اجتماع را به طور محسوس در مي يابند و هم به صرفه جوئي در غذاي شبانه روزي خود مي توانند به كمك آنها بشتابند .
از ديگر اثرات روزه داري اثرات بهداشتي و درماني آن است در طب امروزه و همچنين طب قديم اثر معجزه آساي ( امساك )در درمان انواع بيماريها به ثبوت رسيده و قابل انكار نيست كمتر طبيبي است كه در نوشته هاي خود اشاره اي به اين حقيقت نكرده باشد , زيرا مي دانيم عامل بسياري از بيماريها زياده روي در خوردن غذاهاي مختلف است چون مواد اضافي جذب نشده به صورت چربيهاي مزاحم در نقاط مختلف بدن يا چربي و قند اضافي در خون باقي مي ماند اين مواد اضافي در لابلاي عضلات بدن در واقع لجنزارهاي متعفني براي پرورش انواع ميكربهاي بيماريهاي عفوني است. و در اين حال بهترين راه براي مبارزه با اين بيماريها نابود كردن اين لجنزارها از طريق امساك و روزه است .
روزه زباله ها و مواد اضافي و جذب نشده بدن را مي سوزاند و در واقع بدن را خانه تكاني مي كند بعلاوه يك نوع استراحت قابل ملاحظه براي دستگاههاي گوارشي و عامل موثري براي سرويس كردن آنها است و با توجه به اينكه اين دستگاه از حساسترين دستگاههاي بدن است و در تمام سال به طور دائم مشغول كار است اين استراحت براي آنها نهايت لزوم را دارد .
بديهي است كه شخص روزه دار طبق دستور اسلام به هنگام افطار و سحر نبايد در غذا افراط و زياده روي كند تا از اين اثر بهداشتي نتيجه كامل بگيرد در غير صورت ممكن است نتيجه بر عكس شود .

( اللكس سوفورين ) دانشمند روسي در كتاب خود مي نويسد :
درمان از طريق روزه فائده و يژه اي براي درمان كم خوني ضعف روده ها التهاب بسيط و مُزمن و مَلهاي خارجي و داخلي , سِل , اسلكيروز , روماتيسم , نفرس , استسقاء , نوارستني , عرق النساء , خراشدگي پوست , بيماريهاي چشم , مرض قند , بيماريهاي جلدي , بيماريهاي كُليه , كبد و بيماريهاي ديگر دارد .
معالجه از طريق امساك اختصاصي به بيماريهاي فوق ندارد بلكه بيماريهاي كه مربوط به اصول جسم انسان است و با سلولهاي جسم آميخته شده همانند سرطان سفليس , سل و طاعون را نيز شفا مي بخشد ( 2)
دوست عزيز : كلامم رابا دعاي امام سجاد (ع ) در استقبال از ماه مبارك رمضان به پايان مي برم :{ پرودگارمن به روان مقدس محمّد و ٍآل محد رحمت فرست و مگذار از رنج روزه و زحمت عبادت خسته مانيم در آن هنگام كه خسته شده ايم نيروي تازه اي به ما ببخش و اگر ازراه راست سر انحراف گرفته ايم دوباره ما را به راه راست باز گردان و چون شيطان دست اغرا به سوي ما دراز كند و دستش را كوتاه كن و به ما پناه ده .
پروردگارا : ماه مبارك رمضان رابا زينت طاعت ما بياراي و در شبها و روزهايش يارمان باش كه در نماز و روزه خود نقصي نگذاريم و ما را در پيشگاه خود به تضرع و خشوع و مسكنت بگمار تا روز هايش به غفلت نگذارد و شبهايش در دست ملاهي و مناهي تباه نگردد .

منابع
1-قرآن كريم , سوره مباركه , بقره آيه 183
2-تفسير نمونه , زير نظر استاد ناصر مكارم شيراز ي , ج 1 ص 628 -632 با حذف
3-صحيفه سجاديه , دعاي 44