بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:دليل اصلي شكسته شدن نماز و نگرفتن روزه در سفر چيست (باتوجه به اين كه الآن راه هاي طولاني را مي توان به وسيلة اتومبيل يا هواپيما بدون خستگي طي كرد)؟


جواب:

دليل و فلسفة اصلي احكام شرعي براي كسي جز معصومان معلوم نيست. اين كه نماز صبح دو ركعت است يا نماز ظهر چهار ركعت يا مردان بايد حمد و سورة نماز صبح و مغرب و عشا را بلند بخوانند و نماز ظهر و عصر را آهسته، علّت آن بر كسي معلوم نيست. اگر از بالاترين عالِم ديني اين سؤال پرسيده شود مي گويد: اين مسائل تعبّدي است، يعني پيامبر و امامان اين چنين نماز مي خواندند، ما نيز از آنان تبعيت مي كنيم. عمل و گفتة پيامبر و امامان براي ما حجّت است.

حكمت و فلسفة نماز و هر عبادتي روشن است ولي علّت و حكمت جزئيات آن ها معلوم نيست. پيامبر(ص) فرمود: صلّوا كما رأيتموني أصلّي؛[4] همان طور كه من نماز مي خوانم شما هم بخوانيد.

علّت اين كه در مسافرت هشت فرسخني نماز چهار ركعتي، دو ركعت مي شود، آيا مشقّت و خستگي راه است يا علّت ديگري دارد، معلوم نيست. اگر فقط علّت آن خستگي و مشقت باشد اشكال شما وارد است چون در زمان ما مسافرت ها با ماشين و هواپيما بسيار راحت و بدون مشقّت است.

به طور قطع و يقين مي توان گفت كه علّت شكسته شدن نماز در مسافرت، مشقت سفر بوده است.

در هيچ آيه يا روايتي اين مطلب نيآمده است. از پيش خود نمي توانيم در احكام خدا دَخْل و تصرفي بكنيم چون اگر با گمان و حدس حكمي را به خدا و دين خدا نسبت بدهيم، به خدا دروغ و افترا بسته ايم. ظالم ترين و گناهكار ترين مردم كسي است كه بر خدا افترا ببندد.

[4] بحارالأنوار، ج 82، ص 279.