بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:علت حرام بودن روزه در روز عيد فطر و قربان چيست؟ فلسفه اين حكم چيست؟ توضيح دهيد.


جواب:

علت و فلسفه احكام را خدا ميداند البته فلسفه و علت بعضي از احكام الهي بيان شده، ولي بسياري از احكام، علت و فلسفه آنها بيان نشده، مثلاً چرا نماز صبح دو ركعت است يا نماز مغرب سه ركعت يا نماز ظهر چهار ركعت؛ چرا بايد دست دزد را قطع كرد؛ چرا بايد به شرابخوار شلاق زد؛ چرا بايد محارب را اعدام كرد؟

جواب اين چراها به طور سربسته اين است كه اين قوانين را خدا براي انسانها وضع كرده است تا با اجراي آنها جامعه اسلامي از انواع انحرافات دور بماند و به سوي صلاح و هدايت پيش برود و انسانها در سايه احكام اسلامي به مرحله عبوديت و بندگي خدا برسند.

امام صادق(ع) فرمود: نهي رسول اللَّه(ص) عن صوم ستّة ايّامالعيدين و ايّام التشريق و اليوف الّذي تشكّ فيه من شهر رمضان؛(1) پيامبر(ص) روزه شش روز را حرام كرده: عيد فطر و عيد قربان و سه روز در منا (ايام تشريق يازدهم و دوازدهم و سيزدهم ذي الحجة) و روزي كه شك داريم از ماه رمضان است.

بنابراين علت حرام بودن اين چند روز تعبّد است دليل و فلسفه آن بيان نشده است. آنچه به ذهن انسان خطور ميكند كه شايد علت حرمت روزه گرفت در روز عيد فطر و قربان اين باشد كه اين دو روز روز عيد و جشن است و مناسبتي با روزه گرفتن ندارد.