بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:فرهنگ ومعارف قرآن
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:آيهاي از قرآن كه ميفرمايد از نماز و روزه كمك بگيريد، چيست؟


جواب:

قرآن مجيد ميفرمايد: وَ اسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَ الصَّلَوَةِ(بقره،45) از صبر و نماز كمك بجوييد. در روايات ما صبر بر روزه تطبيق شده است و اين آيه شريفه، به دو ركن اساسي اشاره نموده است و تنها راه پيشرفت و پيروزي بر مشكلات را دو چيز ميداند: استقامت كردن در برابر مشكلات و ارتباط پيدا كردن با خداوند متعال به وسيلة نماز، چون صبر هر بلا و حادثه عظيمي را كوچك و ناچيز كند و نماز روي آوردن و التجأ به خداست كه باعث ميگردد روح ايمان زنده شود و به آدمي ميفهماند به جايي تكيه كرده كه انهدامپذير نيست و به ريسماني چنگ زده كه پاره شدني نيست. كساني كه از اين دو ركن بهرهمند هستند، ميتوانند با توجه به آثار و فوايدي كه اين دور ركن در بر دارند، خود را براي عمل به آن آماده سازند چرا كه نماز نوعي سپاسگزاري است كه ميتوان با آن وظيفه بندگي را برابر خوبيهاي خداوند بيان كرد و به تكامل روحي رسيد واز قدرت نامتناهي خداوند استمداد طلبيد مهار كننده غرايز سركش و روح طغيان در آدمي است و خلاصه آن كه نماز او را به مبدأ لا يزال الهي پيوند ميدهد. صبر يك امر اكتسابي است و انسان ميتواند ـ اگر چنان كه ندارد ـ آن را به دست آورد. صبر زمينه ايستادن و مقاومت و در مقابل گناهان و تكاليف و مصائب را در نفس انسان فراهم ميكند با انجام دادن اين دو ركن انسان به رستگاري و پيروزي قطعي ميرسد.

كلمة استعانت به معناي طلب كمك است و اين در وقتي صورت ميگيرد كه نيروي انسان به تنهايي نميتواند حادثهاي

را كه پيش آمده بر وفق مصلحت خود بر طرف كند در حالي كه اگر ميفرمود: صبر كنيد و نماز بخوانيد اين معنا را براي مخاطب نميفهماند.

خشوع يكي از صفات بر جسته مؤمنان و متّقين به شمار ميآيد و به معناي حالت تواضع و ادب جسمي و روحي است كه در برابر شخص بزرگ يا حقيقت مهمي در قلب انسان به وجود ميآيد و آثارش در بدن ظاهر ميشود با اين حالت، نماز از حالت الفاظ و حركات بي روح و فاقد معنا و خسته كننده و سنگين خارج ميشود.( ر.ك: تفسير نمونه، آيت الله مكارم شيرازي و ديگران، ج 1، ص 218، ج 14، ص 194، دار الكتب الاسلاميه / الميزان، علامه طباطبايي، ج، ص 152، نشر اسلامي / پرسشها و پاسخهاي مذهبي، آية الله سبحاني، ج 3، ص 41، نسل جوان / اخلاق در قرآن، آيت الله مصباح يزدي، ج 1، ص 412، مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني . )