بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:فرهنگ ومعارف قرآن
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:در قرآنكريم، (عنكبوت، 41) آمده است كه بياساسترين خانهها، خانة عنكبوت است، ولي امروزه ميشويم كه از تار عنكبوت لباسهاي ضد گلوله ميسازند، و ميدانيم كه مقاومت كشاني تار عنكبوت بسيار بالا است اين را چگونه ميتوان توجيه كرد؟


جواب:

خداوند متعال ميفرمايد: مثل الذين اتخذوا من دونالله اوليأُ كمثل العنكبوت اتخذت بيتاً وانّ اوهن البيوت لبيت العنكبوت لو كانوا يعلمون(عنكبوت، 41.) داستان كسانيكه غير از خدا دوستاني اختيار كردهاند، همچون داستان عنكبوت است كه ]با آب دهان خود[ خانهاي براي خويش ساخته، و در حقيقت سستترين خانهها همان خانه عنكبوت است، اگر ميدانستند.

خداوند متعال، در اين آيه كساني را كه غير از خدا را معبود و ولي قرار دادهاند، به عنكبوتي تشبيه كرده كه براي خود خانهاي سست ساختهاند.

هر موجودي، براي خود سر پناه و لانهاي دارد امّا هيچ يك از اين خانهها به سستي خانه عنكبوت نيست. خانه بايد ديوار، سقف، در و... داشته باشد و صاحب آنرا از حوادث حفظ كند امّا لانه عنكبوت كه از تعدادي تار بسيار نازك ساخته شده، نه ديواري دارد و نه سقفي نه حياطي و نه دري و افزون بر اينها، مصالح خانه عنكبوت هم به قدري سست و بيدوام است كه در برابر هيچ حادثهاي تاب مقاومت ندارد. اگر نسيم ملايمي بوزد، تار و پودش را در هم ميريزد و اگر چند قطره باران و يا كمترين شعله آتشي به آن برسد و يا حتي اگر گرد و غبار بر آن نشيند، پاره پاره شده، از بين ميرود بنابراين سست بودن لانة عنكبوت در مقايسه با لانة حيوانات ديگر است، كه از همة لانهها، سستتر و بياساستر است،(برگرفته از: تفسير نمونه، آيتالله مكارم شيرازي و ديگران، ج 16، ص 277 و 278، انتشارات دارالكتب الاسلامية.) و اين منافاتي ندارد كه انسان از اين تار چيزهاي مقاومي بسازد. به عبارت ديگر، لانهاي كه عنكبوت از اين تارها ميسازد خيلي سست است كه حتي با فوت كردن در هم ميريزد، ولي ممكن است انسان از همين تار چيزهايي بسازد كه حتي گلوله در آن اثر نكند.

ضمناً توجه به اين نكته لازم است كه قرآن كريم، لانة عنكبوت را سست معرفي كرده است نه تار عنكبوت را وَ إِنَّ أَوْهَنَ الْبُيُوتِ لَبَيْتُ الْعَنكَبُوتِ.