بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:فرهنگ ومعارف قرآن
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:من مادرم سيد است، ولي پدرم سيد نيست، آيا ما فقط روزهاي پنج شنبه و جمعه سيد ميشويم، آخر آخوندي به من گفته شما سيد كامل هستيد، چون همه فرزندان حضرت فاطمه3 از مادر سيد شدهاند، از اين جهت كمي شك دارم كه سيدم يا خير؟


جواب:

سيادت يك نوع شرافت معنوي است كه خداوند آن را در دودمان پيامبر اسلام9 قرار داده است و در حقيقت ريشه سيادت همان عظمت پيامبر9 و علي7 از نظر صفات و روحيات و اعمال است. شعاع اين شخصيت تا جد اعلاي پيامبر9 يعني هاشم را شامل ميگردد. و فرزندان او نيز از اين رهگذر كسب افتخار ميكنند.

شما از فرزندان حضرت زهرا3 و اميرالمؤمنين7 و پيامبر گرامي9 هستيد، و از اين جهت شرافت داريد، ولي احكام سيادت، شامل شما نميشود، چه اين كه براساس احكام شرعي، سيادت از پدر منتقل ميشود و فرزندان حضرت زهرا3 سيادت را از پدرشان (يعني حضرت علي7 گرفتهاند، البته برخي علما سيادت را از طريق بانوان نيز قابل انتقال ميدادند، ولي بيشتر فقيهان انتقال سيادت را تنها از پدر دانستهاند بنابراين، براي روشن شدن تكليف شما نسبت به احكام سادات ميتوانيد از دفتر مرجع تقليدتان بپرسيد. برخي از احكام سادات عبارتند از: حرمت زكات واجب براي آنها و اختصاص بخشي از خمس واجب به فقراي آنها، با تأييد مرجع تقليد. (احكام آن در مسائل مربوط به مصارف خمس در توضيح المسائل آمده است).

در پايان يادآور ميشويم كه مسئله سيادت و فرزند بودن فرق دارند و براي مثال، نوة دختري فرزند انسان است و پدر مادر با او محرم ميباشد، ولي سيادت به او منتقل نميشود.