بازگشت

وظيفه ما در برابر اهل كتاب


در آيـات گـذشـتـه سـخن از وظيفه مسلمانان در برابر ((بت پرستان )) بود, اين آيه و آيات آينده تكليف مسلمين را با ((اهل كتاب )) روشن مى سازد.
در ايـن آيـات در حـقـيـقـت اسـلام بـراى آنـها يك سلسله احكام حد وسط ميان ((مسلمين )) و ((مشركين )) قائل شده است , زيرا اهل كتاب از نظر پيروى از يك دين آسمانى شباهتى با مسلمانان دارنـد, ولى از جهتى نيز شبيه به مشركان هستند, به همين دليل اجازه كشتن آنها را نمى دهد در حـالى كه اين اجازه را در باره بت پرستانى كه مقاومت به خرج مى دادند, مى داد, زيرا برنامه , برنامه ريشه كن ساختن بت پرستى از روى كره زمين بوده است .
ولـى در صورتى اجازه كنار آمدن با اهل كتاب را مى دهد كه آنها حاضر شوندبه صورت يك اقليت سـالم مذهبى با مسلمانان زندگى مسالمت آميز داشته باشند,اسلام را محترم بشمرند و دست به تـحريكات بر ضد مسلمانان و تبليغات مخالف اسلام نزنند, و يكى ديگر از نشانه هاى تسليم آنها در بـرابـر ايـن نـوع هـمزيستى مسالمت آميز آن است كه ((جزيه )) را كه يك نوع ماليات سرانه است , بپذيرند و هرساله آن را به حكومت اسلامى بپردازند.
در غير اين صورت دستور مبارزه و پيكار با آنها را صادر مى كند, دليل اين شدت عمل را در لابلاى سه جمله در آيه مورد بحث روشن مى سازد.
نـخـست مى گويد: ((با كسانى كه ايمان به خدا و روز قيامت ندارند, پيكاركنيد)) (قاتلوا الذين لا يؤمنون باللّه ولا باليوم الا خر).
امـا چـگـونه اهل كتاب مانند يهودو نصارى ايمان به خدا و روز رستاخيزندارند, با اين كه به ظاهر مـى بـيـنـيـم هـم خدا را قبول دارند و هم معاد را, اين به خاطرآن است كه ايمان آنان آميخته به خرافات و مطالب بى اساس فراوانى است .
سپس به دومين صفت آنها اشاره مى كند كه آنها در برابر محرمات الهى تسليم نيستند ((و آنچه را كه خدا و پيامبرش تحريم كرده , حرام نمى شمرند)) (ولا يحرمون ما حرم اللّه ورسوله ) آلودگى به شـراب , ربـا, خوردن گوشت خوك و ارتكاب بسيارى از بى بندو باريهاى جنسى در ميان آنها رواج دارد.
بـالاخـره به سومين صفت آنها اشاره كرده , مى گويد: ((آنها بطوركلى آيين حق را قبول ندارند)) (ولا يدينون دين الحق ).
يـعـنـى اديان آنها از مسير اصلى منحرف شده بسيارى از حقايق را به دست فراموشى سپرده اند و انبوهى از خرافات را به جاى آن نشانيده اند.
پـس از ذكـر اين اوصاف سه گانه كه در حقيقت مجوز مبارزه با آنهاست مى گويد: ((اين حكم در باره آنهاست كه اهل كتابند)) (من الذين اوتوا الكتاب ).
بـعـد تـفاوتى را كه آنها با مشركان و بت پرستان دارند در ضمن يك جمله بيان كرده و مى گويد: ((ايـن مـبـارزه تـا زمـانى خواهد بود كه جزيه را با دست خود با خضوع و تسليم بپردازند)) (حتى يعطوا الجزية عن يد وهم صاغرون ).