بازگشت

نشانه هاي مؤمنان راستين


در آيات گذشته علائم و جهات مشترك مردان و زنان منافق در پنج قسمت مطرح گرديد .
در آيه مورد بحث علائم و نشانه هاى مردان و زنان با ايمان بيان شده است كه آن هم در پنج قسمت خلاصه مى شود.
آيـه از ايـنـجـا شـروع مـى شـود كـه مى فرمايد: ((مردان و زنان با ايمان دوست وولى و يار و ياور يكديگرند)) (والمؤمنون والمؤمنات بعضهم اوليا بعض ).
پس از بيان اين اصل كلى به شرح جزئيات صفات مؤمنان مى پرازد:.
1ـ نخست مى گويد: ((آنها مردم را به نيكى ها دعوت مى كند)) (يامرون بالمعروف ).
2ـ ((مردم را از زشتيها و بديها و منكرات باز مى دارند)) (وينهون عن المنكر).
3ـ آنـهـا بـه عـكـس مـنافقان كه خدا را فراموش كرده بودند ((نماز را برپامى دارند)) (ويقيمون الصلوة ) و به ياد خدا هستند و با ياد و ذكر او, دل را روشن , وعقل را بيدار و آگاه مى دارند.
4ـ آنها بر خلاف منافقان كه افرادى ممسك و بخيل هستند بخشى از اموال خويش را در راه خدا, و حـمايت خلق خدا, و براى بازسازى جامعه , انفاق مى نمايند ((و زكات اموال خويش را مى پردازد)) (ويؤتون الزكوة ).
5ـ منافقان فاسقند و سركش , و خارج از تحت فرمان حق , اما مؤمنان ((اطاعت فرمان خدا و پيامبر او مى كنند)) (ويطيعون اللّه ورسوله ).
در پايان اين آيه اشاره به نخستين امتياز مؤمنان از نظر نتيجه و پاداش كرده ,مى گويد: ((خداوند آنها را به زودى مشمول رحمت خويش مى گرداند)) (اولئ ك سيرحمهم اللّه ).
شـك نيست كه وعده رحمت به مؤمنان از طرف خداوند, از هر نظر قطعى واطمينان بخش است , چرا كه ((خداوند توانا و حكيم است )) (ان اللّه عزيز حكيم ).
نه بدون علت وعده مى دهد, و نه هنگامى كه وعده داد, از انجام آن عاجزمى ماند.
(آيه ) اين آيه قسمتى از اين رحمت واسعه الهى را كه شامل حال افراد باايمان مى شود, در دو جنبه ((مادى )) و ((معنوى )) شرح مى دهد.
نـخست مى فرمايد: ((خداوند به مردان و زنان با ايمان باغهايى از بهشت وعده داده است كه از زير درختانش نهرها جريان دارد)) (وعداللّه المؤمنين والمؤمنات جنات تجرى من تحتها الا نهار).
از ويـژگيهاى اين نعمت بزرگ اين است كه زوال و جدايى در آن راه ندارد و((آنان جاودانه در آن مى مانند)) (خالدين فيها).
ديـگـر از مواهب الهى به آنها اين است كه خداوند ((مسكنهاى پاكيزه ومنزلگاههاى مرفه در قلب بهشت عدن در اختيار آنها مى گذارد)) (ومساكن طيبة فى جنات عدن ).
از احاديث اسلامى چنين استفاده مى شود كه ((جنات عدن )) باغهاى مخصوصى است از بهشت كه پيامبر(ص ) و جمعى از خاصان پيروان او در آنهامستقر خواهند شد.
سپس اشاره به نعمت و پاداش معنوى آنها كرده , مى فرمايد: ((رضايت وخشنودى خدا (كه نصيب اين مؤمنان راستين مى شود) از همه برتر و بزرگتر است ))(ورضوان من اللّه اكبر).
هـيچ كس نمى تواند آن لذت معنوى و احساس روحانى را كه به يك انسان به خاطر توجه رضايت و خشنودى خدا از او, دست مى دهد, توصيف كند.
و در پـايان آيه اشاره به تمام اين نعمتهاى مادى و معنوى كرده , مى گويد: ((اين پيروزى بزرگى است )) (ذلك هو الفوز العظيم ).