بازگشت

تقسيم ارزاق و تلاش براي زندگي


طرز روزى رساندن خداوند به موجودات مختلف , راستى حيرت انگيزاست , از جنينى كه در شكم مـادر قـرار گـرفته تا حشرات گوناگونى كه در اعماق تاريك زمين و لانه هاى پرپيچ و خم و در لابلاى درختان و بر فراز كوهها و در قعردره ها زندگى دارند كه از ديدگاه علم او هرگز مخفى و پـنـهـان نـيـستند, و همانگونه كه قرآن مى گويد خداوند, هم جايگاه و ((آدرس اصلى )) آنها را مى داند و هم محل سيارآنان را, و در هر جا باشند روزيشان را به آنان حواله مى كند.
جـالـب اين كه در آيات فوق به هنگام بحث از روزى خواران تعبير به ((دابه )) وجنبده شده است و اين اشاره لطيفى به مساله رابطه ((انرژى )) و ((حركت )) است ,مى دانيم هر جا حركتى وجود دارد نيازمند به ماده انرژى زا است يعنى ماده اى كه منشا حركت گردد.
و در پـاسـخ ايـن سؤال كه آيا ((روزى )) هركس از آغاز تا پايان عمر تعيين شده , وخواه ناخواه به او مى رسد ؟ بايد بگوييم درست است كه روزى هر كس مقدر وثابت است , ولى در عين حال مشروط بـه سـعـى و تلاش و كوشش مى باشد, و هرگاه اين شرط حاصل نشود مشروط نيز از ميان خواهد رفت .
نـكته مهم اين است كه آيات و روايات مربوط به معين بودن روزى در واقع ترمزى است روى افكار مردم حريص و دنياپرست كه براى تامين زندگى به هر درمى زنند, و هر ظلم و جنايتى را مرتكب مى شوند, به گمان اين كه اگر چنين نكنندزندگيشان تامين نمى شود.
آيـات قرآن و احاديث اسلامى به اين گونه افراد هشدار مى دهد كه بيهوده دست و پا نكنند, همين اندازه كه آنها در طريق مشروع گام بگذارند و تلاش وكوشش كنند مطمئن باشند خداوند از اين راه همه نيازمنديهاى آنها را تامين مى كند.
الـبـته بعضى از روزيها مثل نور آفتاب , باران و هوا و عقل و هوش خدادادى S(چه انسان به دنبال آن برود, يا نرود, به سراغ او مى آيند.
ولـى اگـر بـا تلاش و كوشش خود از همين مواهب نيز بطور صحيحى نگهدارى نكنيم آنها نيز از دست ما خواهد رفت , و يا بى اثر مى ماند.
ولى به هر حال نكته اساسى اين است كه تمام تعليمات اسلامى به مامى گويد براى تامين زندگى بهتر چه مادى و چه معنوى , بايد تلاش بيشتر كرد.