بازگشت

حديث ((منزلت ))


بـسـيـارى از مـفـسـران اهل تسنن و شيعه در ذيل آيه مورد بحث اشاره به حديث معروف منزلت كرده اند, با اين تفاوت كه مفسران شيعه آن را به عنوان يكى از اسناد زنده خلافت بلافصل على (ع ) گـرفـتـه , ولـى بـعـضـى از مـفـسـران اهـل تسنن ضمن عدم قبول آن , تاخت و تاز بى رحمانه و تعصب آميزى به شيعه دارند.
مـتـن اين حديث چنين است : عده زيادى از صحابه پيامبر(ص ) در باره جريان جنگ تبوك چنين نقل كرده اند:.
((پيامبر(ص ) به سوى تبوك حركت كرد و على (ع ) را به جاى خود قرار داد,على (ع ) عرض كرد آيا مـرا در ميان كودكان و زنان مى گذارى (و اجازه نمى دهى با توبه ميدان جهاد بيايم ) پيامبر(ص ) فـرمـود: آيـا راضـى نـيستى كه نسبت به من همانندهارون نسبت به موسى (ع ) باشى جز اين كه پيامبرى بعد از من نخواهد بود)).
و پيامبر(ص ) اين سخن را تنها در جنگ تبوك نفرمود, بلكه در چندين موردديگر نيز اين جمله از او شنيده شده است , از جمله اين كه :.
1ـ پـيـامبر روزى به ((ام سليم )) فرمود: اى ام سليم ! ((على گوشتش از گوشت من , و خونش از خون من , و او نسبت به من همانند هارون است نسبت به موسى )).
2ـ ابـن عباس مى گويد: روزى عمربن خطاب گفت : من و ابوبكر و جمعى ازاصحاب پيامبر(ص ) نزد او بوديم و پيامبر(ص ) تكيه بر على (ع ) كرده بود, دست برشانه او زد سپس فرمود: ((اى على ! تو نخستين مردى هستى كه به خدا ايمان آوردى و نخستين كسى هستى كه اسلام را پذيرفتى , تو نسبت به من همانند هارون به موسى هستى )).
بـه هر حال اگر با بى نظرى حديث فوق را بررسى كنيم از اين حديث استفاده مى شودكه على (ع ) تـمام مناصبى را كه هارون نسبت به موسى (ع ) و در ميان بنى اسرائيل داشت ـبه جز نبوت ـ داشته است .