بازگشت

از چنين پيامبري پيروي كنيد


ايـن آيـه در حـقـيـقـت , مكمل آيه گذشته درباره صفات كسانى است كه مشمول رحمت واسعه پروردگار هستند, يعنى پس از ذكر صفات سه گانه تقوا و ادا زكات وايمان به آيات پروردگار, در ايـن آيـه صـفـات ديگرى به عنوان توضيح براى آنها ذكرمى كند و آن پيروى از پيامبر اسلام (ص ) است , زيرا ايمان به خدا از ايمان به پيامبر(ص ) و پيروى از مكتبش جدايى ناپذير است , لذا مى گويد: ((كـسـانـى مشمول اين رحمت مى شوند كه از فرستاده پروردگار پيروى كنند)) (الذين يتبعون الرسول ).
سپس براى اين رسول , شش صفت علاوه بر مقام رسالت بيان مى كند:.
1ـ او ((پيامبر خداست )) (النبى ).
((نـبـى )) بـه كسى گفته مى شود كه پيام خدا را بيان مى كند و به او, وحى نازل مى شود هر چند مـامور به دعوت و تبليغ نباشد اما ((رسول )) كسى است كه علاوه برمقام نبوت , مامور به دعوت و تبليغ به سوى آيين خدا و ايستادگى در اين مسيرمى باشد.
2ـ ((پيامبرى كه درس نخوانده و از ميان توده جمعيت برخاسته , از سرزمين مكه ام القرى )) كانون اصلى توحيد طلوع كرده است (الا مى ).
3ـ ((پيامبرى كه صفات و علامات و نشانه ها و دلائل حقانيت او را در (كتب آسمانى پيشين ) تورات و انجيل مشاهده مى كنند)) (الذى يجدونه مكتوبا عندهم فى التورية والا نجيل ).
4ـ پـيامبرى كه محتواى دعوت او با فرمان عقل كاملا سازگار است ((به نيكيهاو آنچه خرد آن را مى شناسد و نزدش معروف است , دعوت مى كند, و از بديها وزشتيها و آنچه نزد خرد ناشناس است , نهى مى نمايد)) (يامرهم بالمعروف وينهيهم عن المنكر).
5ـ مـحـتـواى دعوت او با فطرت سليم هماهنگ است , ((طيبات و آنچه را طبع سليم مى پسندد, بـراى آنـهـا حـلال مـى شـمرد, و آنچه خبيث و تنفرآميزباشد بر آنها تحريم مى كند)) (ويحل لهم الطيبات ويحرم عليهم الخبائث ).
6ـ او بـسـان مـدعـيـان دروغـين نبوت و رسالت كه هدفشان به زنجير كشيدن توده هاى مردم و استعمار و استثمار آنهاست , نيست S( نه تنها بندى بر آنهانمى گذارد, بلكه ((بارها را از دوش آنان بر مـى دارد, و غـل و زنجيرهايى را كه بر دست و پا و گردنشان سنگينى مى كرد, مى شكند)) (ويضع عنهم اصرهم والا غلا ل التى كانت عليهم ).
و چون اين صفات ششگانه به ضميمه مقام رسالت كه مجموعا هفت صفت مى شود, روى هم رفته نـشـانـه روشن و دليل آشكارى بر صدق دعوت اوست اضافه مى كند: ((پس كسانى كه به او ايمان بـيـاورنـد و مقامش را بزرگ بشمرند و او را در ابلاغ رسالتش يارى كنند, و از نور آشكارى كه با او نازل شده (يعنى قرآن مجيد) پيروى كنند, بدون شك چنين افرادى رستگارانند))(فالذين آمنوا به وعزروه ونصروه واتبعوا النور الذى انزل معه اولئ ك هم المفلحون ).