بازگشت

محتواي سوره


ايـن سوره در شرايطى كه مؤمنين در چنگال دشمنان نيرومندى گرفتار بودند,دشمنانى كه هم از نـظـر جـمـعـيـت و تعداد, و هم قدرت و قوت بر آنها برترى داشتند,نازل شده است اين اقليت مـسـلـمـان , چـنان تحت فشار آن اكثريت بودند, كه جمعى از آينده اسلام بيمناك و نگران به نظر مى رسيدند.
از آنـجـا كـه ايـن حالت شباهت زيادى به وضع بنى اسرائيل در چنگال فرعونيان داشت , بخشى از محتواى اين سوره را داستان ((موسى )) و ((بنى اسرائيل )) و((فرعونيان )) تشكيل مى دهد, بخشى كه در حدود نيمى از آيات اين سوره رادر بر مى گيرد.
و مـخـصـوصا در آغازش نويد حكومت حق و عدالت را براى مستضعفين وبشارت در هم شكستن شوكت ظالمان را بازگو مى كند, بشارتى آرام بخش وقدرت آفرين .
بـخـش ديگرى از اين سوره داستان ((قارون )) آن مرد ثروتمند مستكبر را كه تكيه بر علم و ثروت خـود داشت بازگو مى كند كه بر اثر غرور, سرنوشتى همچون سرنوشت فرعون پيدا كردS( او در آب فرو رفت و اين در خاك .
و مـيـان ايـن دو بـخـش درسـهاى زنده و ارزنده اى از توحيد و معاد, و اهميت قرآن , و وضع حال مشركان در قيامت , و مساله هدايت و ضلالت , و پاسخ به بهانه جوييهاى افراد ضعيف , آمده است كه در حقيقت نتيجه اى است از بخش اول و مقدمه اى است براى بخش دوم .