بازگشت

باز هم نشانه هاي خدا در جهان هستي


در ايـنـجا يك سلسله از نشانه هاى خداوند در نظام عالم هستى و تدبير منظم آن بيان گرديده , و تاكيدى است بر بحثهاى گذشته , پيرامون دلايل توحيد.
نخست مى گويد: ((و آيا كافران نديدند كه آسمانها و زمين پيوسته بودند پس ما آنها را باز كرديم )) ؟! (اولم ير الذين كفروا ان السموات والا رض كانتا رتقاففتقناهما).
مـمكن است منظور از به هم پيوستگى آسمان اين باشد كه در آغاز بارانى نمى باريد و منظور از به هم پيوستگى زمين اين كه در آن زمان گياهى نمى روييد, اماخدا هر دو را گشود, از آسمان باران نازل كرد و از زمين انواع گياهان را رويانيد ((و هرچيز زنده اى را از آب قرارداديم )) (وجعلنا من الما كل شى حيا).
((آيا (با مشاهده اين آيات و نشانه ها, باز هم ) ايمان نمى آورند)) (افلا يؤمنون ).
در مورد پيدايش همه موجودات زنده از آب دو تفسير مشهور است :.
1ـ حـيـات هـمـه مـوجودات زنده ـاعم از گياهان و حيوانات ـ به آب بستگى دارد, همين آبى كه بالاخره مبدا آن , بارانى است كه از آسمان نازل شده .
ديـگـر ايـن كـه ((مـا)) در ايـنجا اشاره به آب نطفه است كه موجودات زنده معمولا از آن به وجود مى آيند.
جالب اين كه دانشمندان امروز معتقدند كه نخستين جوانه حيات در اعماق درياها پيدا شده است , بـه هـمـيـن دلـيل آغاز حيات و زندگى را از آب مى دانند, و اگرقرآن آفرينش انسان را از خاك مـى شـمرد, نبايد فراموش كنيم منظور از خاك همان طين (گل ) است كه تركيبى است از آب و خاك .
(آيـه )ـ ايـن آيـه اشـاره بـه قـسـمت ديگرى از نشانه هاى توحيد و نعمتهاى بزرگ خداوند كرده , مـى گـويـد: ((و ما در زمين كوههاى ثابت و مستقرى ايجاد كرديم تا انسانها را نلرزاند)) (وجعلنا فى الا رض رواسى ان تميد بهم ).
كـوهـهـا هـمـچون زرهى كره زمين را در بر گرفته اند و اين سبب مى شود كه ازلرزشهاى شديد زمين كه بر اثر فشار گازهاى درونى است تا حد زيادى جلوگيرى كند.
بـه عـلاوه هـمـين وضع كوهها, حركات پوسته زمين را در مقابل جزر و مد ناشى از ماه به حداقل مى رساند.
از سـوى ديگر اگر كوهها نبودند سطح زمين همواره در معرض تندبادها قرارداشت و آرامشى در آن ديده نمى شد, همان گونه كه در كويرها و بيابانهاى خشك وسوزان چنين است .
سـپـس بـه نـعمت ديگرى كه آن هم از نشانه هاى عظمت اوست اشاره كرده ,مى گويد: ((و ما در لابـلاى ايـن كوههاى عظيم , دره ها و راههايى قرار داديم , تا آنهاهدايت شوند و به مقصد برسند)) (وجعلنا فيها فجاجا سبلا لعلهم يهتدون ).
بـه راسـتـى اگـر ايـن دره ها و شكافها نبودند, سلسله هاى جبال عظيم موجوددر زمين , مناطق مـختلف را آن چنان از هم جدا مى كردند كه پيوندشان از زمين بكلى گسسته مى شد, و اين نشان مى دهد كه همه اين پديده ها طبق برنامه و حسابى است .
(آيـه )ـ و از آنـجـا كه آرامش زمين به تنهايى براى آرامش زندگى انسان كافى نيست بلكه بايد از طـرف بـالا نـيز ايمنى داشته باشد در اين آيه اضافه مى كند: ((و ماآسمان را سقف محفوظى قرار داديـم ولى آنها از آيات و نشانه هاى توحيد كه در اين آسمان پهناور است روى گردانند)) (وجعلنا السما سقفا محفوظا وهم عن آياتهامعرضون ).
منظور از آسمان در اينجا جوى است كه گرداگرد زمين را گرفته , و ضخامت آن طبق تحقيقات دانشمندان صدها كيلومتر مى باشد, اين قشر ظاهرا لطيف كه ازهوا و گازها تشكيل شده به قدرى مـحكم و پرمقاومت است كه هر موجود مزاحمى از بيرون به سوى زمين بيايد نابود مى شود, و كره زمـيـن را در برابر بمباران شبانه روزى سنگهاى ((شهاب )) كه از هر گلوله اى خطرناكترند حفظ مى كند.
بـه عـلاوه اشعه آفتاب كه داراى قسمتهاى مرگبارى است به وسيله آن تصفيه مى شود, و از نفوذ اشعه كشنده كيهانى كه از بيرون جو, به سوى زمين سرازير است جلوگيرى مى كند.
(آيه )ـ و در اين آيه به آفرينش شب و روز و خورشيد و ماه پرداخته ,مى گويد: ((و اوست كه شب و روز و خورشيد و ماه را آفريد)) (وهو الذى خلق الليل والنهار والشمس والقمر).
و ((هركدام از اينها در مدارى در حركتند)) (كل فى فلك يسبحون ).