بازگشت

شرط پيروزي , ايمان و استقامت است ـ


قـرآن هـمـچـنـان اعـمال و گفتار كافران و انحرافات آنها را مورد بحث و بررسى ونكوهش قرار مـى دهـد, نـخـسـت به اين گفتار غرورآميز و دور از منطق آنها اشاره كرده ,مى گويد: ((كافران دربـاره مـؤمـنـان چـنـيـن گـفـتـند: اگر ايمان و اسلام چيز خوبى بود هرگزآنها بر ما پيشى نمى گرفتند))! (وقال الذين كفروا للذين آمنوا لوكان خيرا ما سبقونااليه ).
ايـنها يك مشت افراد فقير و بى سر و پا, روستائى و برده و كم معرفتند! چگونه ممكن است آنها حق را بفهمند و به آن اقبال كنند, ولى ما چشم و چراغهاى اين جامعه از آن غافل و بى خبر بمانيم ؟!.
لـذا در پـايان آيه با اين تعبير لطيف به آنها پاسخ مى گويد: ((چون خود آنها به وسيله قرآن هدايت نـشـدنـد به زودى مى گويند: اين يك دروغ قديمى است ))! (واذلم يهتدوا به فسيقولون هذا افك قديم ).
يعنى S( آنها نخواسته اند به وسيله قرآن هدايت شوند, نه اين كه هدايت قرآن كمبودى داشت .
(آيـه )ـ سپس به دليل ديگرى براى اثبات حقانيت قرآن و نفى تهمت مشركان كه مى گفتند: اين يـك دروغ قـديـمـى اسـت پـرداخته , مى گويد: از نشانه هاى صدق اين كتاب بزرگ اين است كه : ((پـيـش از آن , كـتـاب مـوسـى كـه پيشوا و رحمت بود (نشانه هاى آن را بيان كرده ) و اين كتاب هماهنگ با نشانه هاى تورات است ))(ومن قبله كتاب موسى اماما ورحمة وهذا كتاب مصدق ).
با اين حال چگونه مى گوئيد اين يك دروغ قديمى است ؟!.
و بـه دنـبـال آن مـى افـزايـد: ايـن در حالى است كه اين كتاب آسمانى ((به زبان عربى و فصيح و گوياست )) كه همگان از آن بهره مند شوند (لسانا عربيا).
و در پـايان آيه هدف نهائى از نزول قرآن را در دو جمله كوتاه به اين صورت شرح مى دهد: ((هدف اين بوده كه ظالمان را انذار و نيكوكاران را بشارت دهد))(لينذر الذين ظلموا وبشرى للمحسنين ) .
(آيـه )ـ اين آيه در حقيقت تفسيرى است براى ((محسنين )) (نيكوكاران ) كه در آيه قبل آمده بود, مـى فـرمـايـد: ((كسانى كه گفتند: پروردگار ما اللّه است , سپس استقامت كردند, نه ترسى براى آنـهـاسـت و نـه اندوهگين مى شوند)) (ان الذين قالواربنا اللّه ثم استقاموا فلا خوف عليهم ولا هم يحزنون ).
بـنـابـراين ((محسنين )) كسانى هستند كه از نظر اعتقادى در خط توحيد, و از نظرعمل در خط استقامت و صبرند.
(آيـه )ـ و در ايـن آيـه مـهـمـتـرين بشارت را به موحدان نيكوكار مى دهد ومى فرمايد: ((آنها اهل بهشتند و جاودانه در آن مى مانند)) (اولئك اصحاب الجنة خالدين فيها).
((اين به پاداش اعمالى است كه انجام مى دادند)) (جزا بما كانوا يعملون ).