بازگشت

لحظه دردناك مرگ


از قرآن به خوبى استفاده مى شود لحظه مرگ , لحظه سخت و دردناكى است ولى از روايات اسلامى اسـتفاده مى شود كه اين لحظه بر مؤمنان راستين آسان مى گذرد, در حالى كه براى افراد بى ايمان سخت دردناك است .
از جـمـله در حديثى از امام صادق (ع ) مى خوانيم كه فرمود: ((مرگ نسبت به مؤمن همچون عطر بسيار خوشبوئى است كه آن را مى بويد و حالتى شبيه خواب به او دست مى دهد, و درد و رنج بكلى از او قطع مى شود! و نسبت به كافر مانند گزيدن افعى ها و عقرب ها و يا شديدتر از آن است ))!.
(آيـه )ـ در ايـن آيـه , مـى فـرمـايد: ((مسير (همه خلايق ) در آن روز به سوى (دادگاه ) پروردگار توست )) (الى ربك يومئذ المسـاق ).
آرى ! هـمـه بـه سـوى او بـاز مى گردند و در دادگاه عدل او حاضر مى شوند وتمام خطوط به او منتهى خواهد گشت .
ايـن آيـه هـم تـاكيدى بر مساله معاد و رستاخيز عمومى بندگان است , و هم مى تواند اشاره اى به جـهت گيرى حركت تكاملى خلايق به سوى ذات پاك او كه ذاتى است بى نهايت از هر جهت , بوده باشد.
(آيـه )ـ در ادامه بحثهاى مربوط به ((مرگ )) و نخستين گام در سفر آخرت كه در آيات گذشته آمده , در اينجا از خالى بودن دست كافران از توشه اين مسافرت سخن مى گويد, مى فرمايد: (((در آن روز گفته مى شود:) او هرگز ايمان نياورد و نمازنخواند)) (فلا صدق ولا صلى ).
(آيه )ـ ((بلكه تكذيب كرد و روى گردان شد)) (ولكن كذب وتولى ).
(آيـه )ـ در ايـن آيه مى افزايد: ((سپس به سوى خانواده خود بازگشت , درحالى كه متكبرانه قدم برمى داشت )) (ثم ذهب الى اهله يتمطى ).
او به گمان اين كه با بى اعتنائى و تكذيب پيامبر(ص ) و آيات الهى , پيروزى مهمى به دست آورده , از باده غرور سرمست بود, و به سراغ خانواده خود مى آمد تاطبق معمول مسائل افتخارآميز را كه در خارج خانه رخ داده براى آنها بازگو كند,حتى راه رفتن و حركت اعضاى پيكرش همگى بيانگر اين كبر و غرور بود.
(آيه )ـ سپس اين گونه افراد بى ايمان را مخاطب ساخته , و به عنوان تهديدمى گويد: با اين اعمال ((عذاب الهى براى تو شايسته تر است , شايسته تر))! (اولى لك فاولى ).
(آيه )ـ ((سپس عذاب الهى براى تو شايسته تر است , شايسته تر))! (ثم اولى لك فاولى ).
در روايات آمده است كه رسول خدا(ص ) دست ابوجهل را گرفت (و طبق بعضى ازروايات گريبان او را گرفت ) و فرمود: ((اولى لك فاولى ثم اولى لك فاولى )).
ابـوجهل گفت : ((مرا به چه تهديد مى كنى , نه تو مى توانى و نه پروردگارت مى تواند به من زيانى برساند, من قدرتمندترين افراد اين سرزمين هستيم ))!.
اينجا بود كه همين جمله ها بر پيامبر(ص ) به صورت آيات قرآنى نازل شد.