بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:پاسخگوئي به سؤالات ديني آستان قدس رضوي
موضوع اصلي:ارزش نماز
موضوع فرعي:راهي براي اينكه نماز را سبك نشمارم
سؤال:1- نماز را سبك مي شمارم ولي در سن قبل از تكليف نماز اضافه را هم مي خواندم به نظر شما چرا دچار اين بي ايماني شدم ؟
2- چند وقت تصميم به نماز اول وقت گرفتم و نماز را اول وقت مي خواندم اما الان ديگر مثل قبل مقيد به نماز اول وقت نيستم به نظر شما دليلش چيست ؟
1-دو سال است كه به علت بيماري در ماه مبارك رمضان روزه نمي گيرم به نظر شما اين كه من موفق نمي شوم نمازم را اول وقت بخوانم و نسبت به مسائل ديني بي اهميت شده ام دليلش بخاطر روزه نگرفتن در ماه مبارك رمضان است ؟
جواب:

جواب را از قرآن بشنويم { فخلف من بعدهم خلف اضاعوا الصلوه و اتبعوا الشهوات فسوف يلقون غيا } (1) ترجمه :« اما بعد از آنها فرزنداني نا شايسته اي روي كار آمدند كه نماز را ضايع كردند و پيروي از شهوات نمودند و بزودي مجازات ميشوند , مگر آنكه توبه كنند , ايمان آورند و عمل صالح انجام دهند , چنين كساني داخل بهشت ميشوند .»
اين آيه اشاره به گروهي از بني اسرائيل است كه در راه گمراهي قدم گذاشته و خدا را فراموش كردند. اما چرا از ميان عبادات , روي نماز انگشت گذاشته شده است ؟ چون نماز سدي است در ميان انسان و گناهان وقتي اين سد را شكست انسان غوطه ور ميشود در شهوات و گمراهي ديگر در پي خواهد داشت . بازهم از قرآن بشنويم : { يا ايتها الذين آمنوا استعينوا بالصبر و الصلوه ان الله مع الصابرين } ( 2) ترجمه : « اي افراد با ايمان از صبر و استقامت و نماز در برابر حوادث سخت زندگي كمك بگيريد. زيرا خداوند با صابران است . آيه كريمه به وضوح دستور داده است , كه مسلمانان در مقابل دشمنان , و حوادث سخت روزگار و حتي درمقابل معصيت بايد صبر پيشه كرد و در پناه ايمان به خدا و خواندن نماز پايه ايمان را محكم نموده و به تمام پيروزيها دست يابند .
درحديثي از زندگي مولي امير المومنين علي « عليه السلام » نقل شده { و كان علي « عليه السلام » اذا هاله امر فزع قام الي الصلوه ثم تالي هذه الايه و استعينوا بالصبر و الصلوه } ترجمه : « هنگاميكه علي « عليه السلام » با مشكلي روبرو ميشوند به نماز بر مي خواست و پس از نماز به دنبال حل مشكل مي رفتند و اين آيه را تلاوت ميكردند :{ و استعينوا بالصبر و الصلوه .}
از اين موضوع نبايد تعجب كرد .زيرا؛ هنگاميكه در برابر حوادث سخت و مشكلات طاقت فرسا قرار مي گيرد و نيروي خود را براي مقايسه با آنها نا چيز مي بيند. نياز به تكيه گاهي دارد كه از هر جهت نا محدودي بي انتهاي باشد. نماز او را با چنين مبدأ و خدائي مربوط ميسازد و با تكيه بر او ميتواند با روحي مطمئن و آرام , امواج سهمگين مشكلات را در هم بشكند .
اهتمام علي « عليه السلام » به نما زاول وقت : در كتاب ارشاد و القلوب ديلمي نقل شده است كه علي «عليه السلام » درجنگ صفين سر گرم نبرد بودند , در ميان هر دو صف كارزار مواظب وضع آفتاب بودند و به آسمان نگاه ميكردند تا ببينند, كي ظهر مي شود نماز ظهر را بخوانند. ابن عباس عرض كرد: يا امير المومنين اين چه كاريست ؟ فرمود : آفتاب را ميگرم كه اگر وقت نماز است , نماز گذارم.
ابن عباس گفت : آيا حالا وقت نماز است ؟ با اين سرگرمي جنگ شديد ؟ امام «عليه السلام » فرمودند : ما چرا با اينها مي جنگيم ؟ تنها براي خاطر نماز با آنان نبرد مي كنيم و ميخواهيم كه نماز بر پا شود. ( 3)
اميد است ما هم كه پيرو امام «عليه السلام » هستيم اينگونه به نماز اول وقت اهتمام داده و خود را كاهل نماز ندانيم و مسلم بعد از بلوغ چون شرايط روحي و اخلاقي و جسمي و حتي اجتماعي متغير است. اين حالت پيش مي آيد و از خدا و امام هشتم امام رضا « عليه السلام » خواستاريم كه همه ما را در انجام واجبات و ترك محرمات ياري فرمايند .
در مورد روزه , طبق صريح آيه قرآن شخص مسافر و مريض روزه بر آنان واجب نيست و هنگام سالم شدن , قضاي آن روزه ها واجب است و چيزي با آن اضافه نخواهد شد. و اگر خداي ناكرده مرض انسان از رمضان امسال تا رمضان سال آينده طول بكشد و نتوانيم قضاي روزه خورده شده را بگيريم باز قضاي آن بخشيده شده و قضاي آن بر ما واجب نيست و فقط بايد براي هر روز روزه خورده شده « 750 گرم گندم » به فقرا بدهيم.
از حضرت رضا « عليه السلام » شفا عاجل همه بيماران را خواستاريم و اميد است با شفاي حتمي شما بتوانيد ما ه مبارك رمضان مهمان خدا باشيد . مطالعه چند كتاب خالي از لطف نيست .
1-رساله عمليه
2-داستانها و حكايتهاي نماز نوشته رحيم كار گر ياري
3-تفسير نمونه
4-زندگي حضرت رسول اسلام «صلي الله عليه واله » ,مهدي كامران
5-تاريخ اسلام در آيينه قرآن دوجلد .
موفق باشيد .