بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:در گذشته مي گفتند: تا خداوند متعال كسي را نطلبد, حج نصيبش نمي شود, در صورتي كه امروزه افرادي را مي بينيم به مكه مي روند كه يااصلاً قبول ندارند و يا فاسق و فاجرند و تنها نام حاجي را يدك مي كشند. لطفاً دراين مورد توضيح بفرماييد.


جواب:

فكر نمي كنيم كسي گفته باشد: هر كسي به مكه مي رود, آدم خوبي است و خداوند از او دعوت كرده و او را طلبيده است .

چگونه ممكن است چنين چيزي گفته باشد, در حالي كه افرادي مثل هارون الرشيد و مأمون و معاوية بن ابوسفيان و حجاج بن يوسف شقفي , ابن ملجم ها ومحمد رضا پهلوي به زيارت خانه خدا رفته اند, با اين كه يقين داريم اين ها افرادپليدي هستند كه هرگز خداوند متعال از آنان دعوت به عمل نياورده است ؟!

از طرفي , قضاوت در مورد افراد خيلي مشكل است و به آساني نمي توان حكم كرد فلاني فاسدو فاجر و فاسق و پليد است ممكن است افراد به ظاهرفاسد و فاسق صفاتي داشته باشند كه به همان دليل خداوند از آنها دعوت كرده باشد.

در روايت آمده است عده اي را به عنوان اسير پيش پيامبر اكرم 6آوردند.بعد از طي مقدماتي , رسول خدا6به علي 7دستور داد همه را ببرند و گردن بزنند. بعد از برداشتن چند قدم پيامبر6به علي 7فرمود: همه را ببر, جز اين يك نفر را. آن مرد پرسيد: همه شريك جرم هستيم و يك نوع گناه مرتكب شديم پس چرا آن ها را مي خواهيد مجازات كنيد, ولي از كيفر من صرف نظر مي كنيد؟حضرت فرمود: پروردگارم به من وحي كرد چون تو كريم و سخي هستي , لذا از كشتن تو صرف نظر كنيم . آن مرد به محض شنيدن اين حرف منقلب شد و شهادتين راجاري كرد و مسلمان گرديد.(1)

با اين وصف آيا احتمال نمي دهيد افرادي كه به نظرتان فاسد و فاجرند,صفاتي داشته باشند كه خداوند به همان خاطر از آن ها دعوت كرده باشد؟!

به علاوه ممكن هم است همان طور كه مي گوييد مؤمن بناشند و صفاتي هم نداشته باشند, اما امكان دارد رفتن مكه و مدينه و مشاهدهء آن مناظراعجاب انگيز و هم سفر شدن با اشخاص خاص , از عوامل بيدار آنان باشد. همان سال هم اگر بيدار نشده باشند, احتمال دارد چند سال ديگر متنبّه بشوند.

(پـاورقي 1.محمد باقر مجلسي (ره ), بحارالانوار, 68 ص 354 ذيل حديث 16