بازگشت

گروه: احكام شرعي
 
 
مرکز پاسخگو:فرهنگ ومعارف قرآن
موضوع اصلي:احكام شرعي
موضوع فرعي:احكام شرعي
سؤال:آيا مطالبي كه در حديث زير آمده صحيح است و بعد از عمل به آن، ديگر نگران نمازهاي قضا شدة خود نباشم؟

رسول اكرمميفرمايد: هر كس ترك كند نماز را از روي جهالت و ناداني و نداند چقدر بايد قضا كند، شب دوشنبه پنجاه ركعت نماز بخواند و روزه بگيرد و ظهر دوشنبه پنجاه ركعت نماز بخواند و بعد از آن صد مرتبه استغفار كند، اين عمل مطابق صد سال نماز قضا شده به حساب ميآيد. مأخذ: مجلّه روزهاي زندگي


جواب:

نماز از مهمترين واجبات الهي است كه خداوند متعال آن را در هر روز، پنج نوبت بر مسلمانان، واجب كرده است: أَقِمِ الصَّلَوَةَ لِدُلُوكِ الشَّمْسِ إِلَيَ غَسَقِ الَّيْلِ وَ قُرْءَانَ الْفَجْرِ(اسرأ،78) نماز را از زوال خورشيد ]هنگام ظهر[ تا نهايت تاريكي شب ]=نيمهشب[ برپادار، و هم چنين قرآن فجر ]=نماز صبح[. اگر نماز واجب، قضا شد، بايد قضاي آن را به جا آورد و هيچ عمل يا نماز ديگري ـ غير از قضاي همان نماز ـ جاي آن را نميگيرد براي مثال اگر نماز صبح او قضا شود، خواندن ده قضاي نماز ظهر، جاي آن را نميگيرد. دربارة انجام واجبات و ترك حرامها و كيفيّت آنها، بايد به رسالة توضيح المسائل مراجعه كنيد و هيچ كتاب ديگري نميتواند تكليف شما را مشخص كند.

مراجع معظم تقليد ميفرمايند: اگر انسان بداند چه مقدار نماز از او قضا شده، واجب است، به همان اندازه نمازهايش را قضا كند و اگر شك دارد كه چه مقدار قضا شده بر او واجب است به مقداري كه يقين دارد، قضا كند و بيش از آن مقدار ـ كه نسبت به آنها شك دارد ـ واجب نيست.( توضيح المسائل مراجع، ج 1، ص 708ـ709، نشر دفتر تبليغات اسلامي. )

شما فقط با مراجعه به كتاب توضيح المسائل، و عمل به دستوراتي كه دربارة نمازهاي قضا، در آن آمده، ميتوانيد نسبت به نمازهاي خود خاطر جمع شويد البته بعد از آن كه به دستورات مرجع خود عمل كرديد، خواندن نمازي كه در مجله روزهاي زندگي، نقل كرديد، مانعي ندارد و مطالب ديگر نيز از همين قبيل است.